Mézeskalácsot készíthetünk fogyasztásra (karáconyi mézesfigurák), ajándékként ( szív), vagy éppen dekorálás szándékával saját örömünkre is. A szépen megformált, díszített mézeskalácsnak mindenki örül. A fűszeres, mézes illata is csábító. Előnye , hogy sokáig eltartható.
Hozzávalók: 1 kg liszt, 2 egész tojás, 3dl olvasztott méz, 10 dkg zsír, mézeskalácsfűszer ízlés szerint (fahéj, törött szegfűszeg, vanília aroma, citromhéj, ). 2 kávéskanál szódabikarbóna, 4 dl porcukor.
Az alapanyagokat jól összegyúrjuk, jó ha egy éjjel pihentetjük, majd sodrófával 3-5 mm vastagságúra nyújtjuk ki. Formákkal kiszúrjuk, vagy saját ötletünk alapján készített papírformát készítünk. Ezt a kinyújtott tésztára téve késsel körbevágjuk. Az így elkészített formákat díszíthetjük. Megkenjük a tésztát tojásfehérjével, majd különféle magok (tök, szezám, len,napraforgó, mandula,) felhasználásával, egy kis tű segítségével rakjuk rá azokat. A meleg sütőben szép barnára sütjük. Másik eljárási mód, mikor az elkészített kiformált tésztát megsütjük, majd tojáshabbal díszítjük. Tojáshab: 1 tojásfehérje, 10-15 dkg 2-szer szitált porcukor. az így elkészített habbal díszítünk. Nejlonzacskó sarkára 1 mm-es lyukat vágunk, és egy kanálnyi habot teszünk a zacskóba. Gyengén nyomva a lyukon át folyó habbal díszíthetünk, majd szárítjuk. Nagyon szépen mutat a karácsonyfára így felfüggesztett habos mézesfigura. Nemcsak szép,mutatós és finom, hanem kellemes illatot is áraszt. |