Könnyű mákos kalács
Hozzávalók:
· a tésztához:
· 15 dkg margarin
· 60 dkg liszt
· 2,5 dl tej
· 8 dkg cukor
· 1 csomag vaníliás cukor
· egy csipet só
· 1 db citrom reszelt héja
· 2 db tojás
· 4 dkg élesztő
· margarin a tepsi kikenéséhez
· a töltelékhez:
· 30 dkg darált mák
· 10 dkg cukor
· 3 dkg zsemlemorzsa
· 1 evőkanál körtelikőr vagy pálinka
· 1,5 tasak vaníliás cukor
· 1 db citrom reszelt héja
· 1 csomag mazsola
· 1 dl tej
· 1 db tojássárgája a tészta megkenéséhez
Elkészítés: Az élesztőt kevés langyos tejben elkeverjük, hozzáadunk egy csipet cukrot, két evőkanál lisztet, és meleg helyen kb. 30 perc alatt kovászt készítünk. A többi lisztet átszitáljuk, belemorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk a kovászt, a tojásokat, a sót, a vaníliás cukrot, a maradék cukrot, a reszelt citromhéjat és az egészet jól összedolgozzuk. Cipót formálunk belőle, és konyharuhával letakarva kb. másfél órán át meleg helyen pihentetjük, amíg térfogata kétszeres lesz. A töltelékhez a tejet a cukorral, a vaníliás cukorral és a citrom héjával felforraljuk, majd leforrázzuk vele a mákot. Ezután hozzáadjuk a likőrt, a megmosott és lecsepegtetett mazsolát, a zsemlemorzsát, majd kihűtjük. A tésztát négy részre osztjuk, és egyenként hosszú, keskeny téglalap alakúra nyújtjuk. A tölteléket egyenletesen elosztjuk úgy, hogy a kinyújtott tészták közepére kenjük hosszában, majd feltekerjük, és a rudakat összefonjuk. Felvert tojássárgájával megkenjük, margarinnal kikent tepsibe tesszük, és fél óráig pihentetjük. Előmelegített sütőben 180 fokon 60 percig sütjük. Kihűlve szeleteljük, és porcukorral meghintve tálaljuk.
Jó étvágyat! |